vrijdag 19 augustus 2016

Viognier druif

viognier druif
Viognier Druif


Viognier is een witte druivensoort die van oorsprong uit in de Franse Rhônevallei komt. Tegenwoordig vind je de Viognier druif ook in Languedoc-Roussillon, Californië, Chili, Zuid-Afrika en Uruguay. Op de steile en beroemde wijngaarden van Condrieu is het de enige toegelaten druif. Wijn die van de Viognier wordt gemaakt is ruikt naar zacht fruit en bloemen, heeft een laag zuurgehalte, is krachtig en is vrijwel altijd droog.

Men denkt dat de Romeinen deze druivensoort lang geleden naar de Rhône hebben gebracht. In de jaren zestig was deze druivensoort zo goed als uitgestorven, maar nu is de druivensoort weer op de weg terug. Het is een hele bijzondere druif, men noemt de druif ook wel de diva onder de druivensoorten. Dit laatste voornamelijk vanwege het feit dat het een hele moeilijke druivensoort is om wijn mee te maken. Viognier is heel gevoelig voor ziekten zoals meeldauw, maar ook de oogsttijd komt heel precies. Worden de druiven te vroeg geoogst dan blijven de aroma’s achterwege, is de oogst te laat dan wordt de wijn te vettig en geparfumeerd. Vakmanschap is noodzakelijk dus.

De wijnen die van de Viognier druif gemaakt worden wedijveren de laatste jaren met de wijnen die van de Sauvignon Blanc en de Chardonnay druif gemaakt worden om de toppositie binnen de witte wijnen. Het is geen uitzondering dat een wijn gemaakt van de Viognier druif tot de absolute top behoort. De wijnen die van deze druif gemaakt worden hebben een goudgele kleur en een mooi geur- en smaakpalet met elementen van bloemen, perzik, mango, abrikoos, noten en honing. Er is geen houtrijping nodig om Viognier wijnen zo te laten smaken. De meeste wijnen die van deze druivensoort gemaakt worden drink je jong.

Vanwege het aromatische en fruitvolle karakter zijn Viognier-wijnen lekker bij gekruide gerechten uit Aziatische keuken. De niet op hout gerijpte Viognier wijnen passen ook goed bij Sushi. Tenslotte kun je de wijnen ook met zeevruchten en Franse kazen combineren.


Bij Voordeelwijnen.nl hebben ze een aantrekkelijk geprijsde proefdoos Viognier wijnen. Deze wijnen komen uit Frankrijk, Chili, Zuid-Afrika en Uruguay. De helft van de 6 flessen heeft op eikenhout gerijpt. Deze proefdoos geeft je een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is met de Viognier druif. Leuk voor een wijnproeverij thuis.Geen opmerkingen:

Een reactie posten